KIELET JA MUSIIKKI

Musiikki, mitä se minulle merkitsee? Viime vuosina olen tykännyt kuunnella kaikkea, mikä liittyy Italiaan, Espanjaan ja yleensäkin johonkin etelä-Eurooppaan. Latinotyyppinen tai sellainen, joka muistuttaa minua Espanjan Aurinkorannasta ja meren läheisyydestä on aivan ihanan eksoottista kuunneltavaa. Spotifystahan löytyy vaikka mitä. 



En ole "kuulokkeet korvissa koko ajan" - tyyppiä vaikka joskus tekisi mieli kadota musiikin maailmaan koko päiväksi. 

Italian opiskelu avasi minulle aivan uuden maailman musiikkiin. Aloitin sen kielen opiskelun kuuntelemalla Laura Pausinin (kuuluisa italialainen laulaja - jos nyt joku lukijani ei satu tietämään) lauluja. Kieli kuulosti niin kauniilta eikä laulujen sävelissäkään ollut valittamista. Eksoottista ja kiehtovaa; paloin halusta saada tietää, mitä hän laulaa. 

Nyt/ välillä mietin että pitäisiköhän minun aloittaa pienimuotoinen espanjankielen opiskelu. Olisi kiva ymmärtää vähän enemmän espanjalaisia lauluja. Tosin ymmärrän jotain, koska espanjalla on sama romaanisten kielien pohja kuin italialla ja ranskalla, jota luin -70 -luvun lopussa lukiossa kuin myös Jyväskylän Kauppaoppilaitoksessa 1984-1985; liikeranskaa lähinnä, kuitenkin.

Englannin opiskelu alkoi kansakoulussa, joksi sitä silloin (1960 -luvulla) kutsuttiin. Kun olin opiskellut englantia muutaman vuoden, tuli meille (oppilaille) tilaisuus hankkia kirjeystävä ulkomailta ja siten kehittää kielitaitoamme. Tartuin syöttiin ja vallan innostuin. Selvitin suomalaisen saunan toiminnan englanniksi ja tarvittiin todellakin muutama ellei useampi vilkaisu sanakirjaan. Aikaa meni mutta se oli antoisaa ja erittäin opettavaista. Lukion loppupuolella tutustuin erääseen amerikkalaiseen (kristilliseen) seurakuntaan ja koska nuo seurakunnan työntekijät eivät siinä vaiheessa osanneet suomea kuin muutaman sanan, oli kielikoulu minulla valmiina. Kaikki materiaali, jota siellä opetettiin/ opiskeltiin, oli englanniksi. Siispä otin sanakirjan ahkeraan käyttöön ja opiskelin ja opin. Suomalainen Raamattu ja englanninkielinen Raamattu olivat tärkeät työkalut. Opin kaikki oleellisen eli sanat, termit, sanonnat jne. englanniksi. Opin myös vanhaa englantia, jota King James versiossa (englanninkielisessä Raamatussa) käytettiin. Englannista muodostui...sanoisinko...toinen kotimainen kieli minulle. 

Samaan aikaan kuuntelin paljon gospelia; paljon englanninkielistä ja halusin kovasti saada selvää, mitä lauluissa sanottiin. Siispä piti lisätä volyymia, jotta saisin sanoista selvää. Elvis Presley oli yksi gospelien tulkitsija muiden joukossa. Kuuntelin hänen laulujaan LP-levyiltä ja C-kaseteilta, niinkuin siihen maailman aikaan oli tapana. Ei ollut mitään Spotifyta tms. Elvistä kuuntelemalla pääsin todella sisälle gospelin maailmaan. Lopulta jo ymmärsin, mitä hän lauloi.

 Eräänä päivänä satuin hieman surffailemaan netissä ja törmäsin siellä nimeen : "The Official Elvis Presley fan club of Finland". Siitä se alkoi. Elviksen musiikki, Elvis-kerhon jäsenyys, uudet ihmiset ympärilläni (erityisesti yhdestä on tullut hyvä ystäväni), kaikenlaiset tapahtumat jne. Paljon on tapahtunut. Kuuluin tuohon kerhoon monta vuotta. Kesätapahtumat olivat vuoden kohokohta. Niissä soi tietysti Elvis-aiheinen musiikki sekä kaikenlaista "elvistavaraa"oli myynnissä. Olin päässyt sinne, missä todella viihdyin.

En ole kuulunut tuohon kerhoon vähään aikaan, mutta olen ruvennut miettimään uudestaan. Tilasin jo yhden irtonumeron kerhon julkaisemaa lehteä. Se kaikki, mitä koin silloin kun mieheni kanssa reissasimme kesätapahtumissa ympäri Suomea, jätti niin hyvät muistot että...katsotaan nyt, mikä on seuraava siirtoni.

Metsässä kulkiessani mietin. Siellä on hyvä miettiä; miettiä mitä kaikkea tämä korona-aika on minulle tehnyt. Olenko melkein kadottanut musiikin vai olenko sittenkin löytänyt sen/ juuri nyt löytämässä sitä uudestaan. 




Lopuksi: eihän tätä voi jättää laittamatta. Max-ystäväni miettii myös elämän suuria kysymyksiä. Mm.milloin hän pääsee taas vaanimaan pihaan tai olisiko metsässä jotain mielenkiintoista, esim. hiiriä. 


Kommentit

Suositut tekstit